eur:
389.64
usd:
357.69
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond budapesti kampányindító rendezvényén az Eötvös10 Művelődési Házban 2024. február 10-én.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony Gergely a főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi

A szoros eredmény és az érvénytelen szavazatok újraszámolásának visszásságai miatt egész Budapesten újból voksoltatna a főpolgármester, még akkor is, ha hivatalosan is ő nyeri a múlt vasárnapi választást.

A főpolgármester-választás végeredménye körül kialakult helyzetre egyetlen válasz van, ha Budapest teljes területén a legrövidebb időn belül megismétlik a főpolgármester-választást – közölte Karácsony Gergely a Nemzeti Választási Bizottság épülete előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Mint ismert, a vasárnapi önkormányzati választáson a jelenlegi főpolgármester mindössze 324 szavazattal előzte meg kihívóját, Vitézy Dávidot, akinek az után nőttek a győzelmi esélyei, hogy két nappal korábban Szentkirályi Alexandra, a kormánypártok jelöltje visszalépett, és támogatóinak azt javasolta, hogy szavazzanak az egyébként civilként, az LMP támogatásával induló Vitézy Dávidra.

Miután nagyon szoros lett a választás kimenetele, Vitézy Dávid a több mint 24 ezer érvénytelen voks újraszámolását kérte, és ennek a beadványnak a Nemzeti Választási Bizottság helyet is adott.

"Azért jöttünk ide az NVB elé, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba. Egyre kevesebb a remény, hogy a választás eredménye megnyugtató lesz a budapestiek számára" – mondta a főpolgármester, aki azt is hangsúlyozta, hogy a választópolgárok megtévesztésére alapozta a kampányát a Fidesz, és az a döntés, hogy Szentkirályi Alexandra az utolsó pillanatban visszalépett, óriási kihívást jelentett a választási szerveknek is, és szerinte emiatt nem is volt egységes a választási igazgatás.

Karácsony Gergely azzal is érvelt, hogy

az érvénytelen szavazatok újraszámlálásának elrendelése sem volt szabályos,

mert az NVB elnöke fél órával az ülés előtt értesítette a tagokat, és nem volt idő a Vitézy Dávid által előterjesztett bizonyítékok egyenkénti értékelésére. Arról is beszélt, hogy az újraszámlálás tisztességével kapcsolatban is sorra érkeznek jelzések, ezek között említette, hogy nem a lezárt urnákat rendelte be az NVB, hanem azt kérte, hogy helyben bontsák fel, és úgy küldjék be a központba. Ráadásul azt sem tették kötelezővé, hogy a felnyitáskor jelen legyenek a pártok delegáltjai, és vannak kerületek, ahol egy delegált sem volt jelen. Az érvénytelen szavazatokhoz bárki hozzáférhet, így egy tollvonással a Szentkirályi Alexandrára leadott érvénytelen szavazatot érvényessé lehet tenni.

Karácsony Gergely szerint ezen visszásságok miatt az az egyetlen megoldás, ha Budapest teljes területén a lehető legrövidebb időn belül megismétlik a főpolgármester-választást.

"Bármi is lesz az újraszámlálás eredménye, akkor is ezt fogom kezdeményezni a Nemzeti Választási Bizottságnál, akkor is, ha engem hoznak ki győztesnek, mert ezt a várost csak bizalmi alapon lehet vezetni, és ez a bizalom elveszni látszik, amit helyre kell állítani" – mondta a főpolgármester.

A jogi helyzetről azt mondta,

a Nemzeti Választási Bizottság végeredményt megállapító döntését fogja megtámadni, és ha kell, a Kúrián vagy az Alkotmánybíróságon is keresi majd az igazát.

A főpolgármester szerint az egész újraszámlálási folyamatban semmilyen jogállamisági garancia nem valósult meg, így csak akkor lehetnek nyugodtak, ha elrendelik a választás megismétlését. Ezzel elejét vennék a jogértelmezési vitáknak is.

Sajtótájékoztatója végén Karácsony Gergely arra szólította fel azokat, akik egyetértenek a kezdeményezésével, hogy péntek este hat órára menjenek a Nemzeti Választási Bizottság Alkotmány utcai épülete elé, és adjanak hangot a követelésnek.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×