eur:
389.8
usd:
357.89
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
autópálya előzés gyorshajtás közlekedés autózás
Nyitókép: Pixabay

Álcázott rendőrautók és újfajta kamerák - itt kell nagyon figyelni

Noha élesítették legújabb sebességmérő kameráikat a horvát rendőrök, melyekkel országszerte csaknem félezer helyszínen vadásznak a gyorshajtókra, a büntetést még mindig el lehet kerülni egy kis odafigyeléssel.

A horvát rendőrség az elmúlt években 1700 sebességmérő készüléket üzemelt be mintegy 500 helyszínen, hogy gátat szabjon az autósok száguldásának és a szabálysértőknek. A vg.hu cikke szerint a legnagyobb előrelépést az idei év hozta, ugyanis modern, két irányban is mérő traffipaxokat szereltek fel, amelyek nemcsak a sebességet figyelik, hanem a többi szabálysértést is.

Egyenes úton – még rossz látási viszonyok esetén is – képesek akár 600 méteres távolságból is bemérni a száguldozókat, de azt is észreveszik, ha valaki vezetés közben telefonál vagy nincs bekötve.

A fejlesztők a rendszámukat eltakaró motorosokra is gondoltak. A kamerák ugyanis, ha ilyet észlelnek, azonnal értesítik a legközelebbi járőrt, aki ezután leállítja a motorost.

A legtöbb egységet a tengerparti megyék és a turisztikailag legfrekventáltabb helyek útjaira telepítették, ám sok kamera került az autópályákra is. Júniusra minden kamera élesedett a rendszer üzemeltetője szerint.

Aki figyel, észreveheti a horvát szabályok értelmében kötelezően kihelyezett közúti táblákat, általában nagyjából egy kilométerrel a sebességmérő előtt (a "kontrola brzine" felirat utal a mérőegységre), de persze olykor a táblák után nincs ott a traffipax.

A bírságról szóló értesítés belföldre egy héten, külföldre pedig két héten belül megérkezik.

Fizetendő összegek:

  • A sebességhatár enyhe, legfeljebb 15 százalékos túllépéséért 30 eurós bírság jár, de a sofőröknek ugyanennyit kell fizetniük akkor is, ha nincsenek bekötve.
  • Vezetés közbeni telefonálásért már 100 eurós bírság jár, ahogy a megengedett sebesség 25 százalékkal való meghaladásáért is.
  • Aki ennél is gyorsabban száguld, az 300 eurós csekkre számíthat.
  • Ha rendőr állítja le az autóst, és több súlyos szabálysértést, esetleg komoly ittasságot is megállapít, akkor a kiszabható bírság összege akár a 4000 eurót is elérheti.

Érdemes azt is észben tartani, hogy a horvát utakon sok az álcázott rendőrautó is, amelyekkel a forgalomból vadásszák ki a szabálytalankodókat - figyelmeztet a portál. Megjegyzik még: Horvátországban 0,5 ezrelékes véralkoholszintig nem büntetik a 24. életévüket betöltött autósokat, de efölött, illetve a 24 évnél fiatalabb ittas sofőrök esetében drákói a szigor.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×