eur:
389.65
usd:
357.83
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Az MNB alelnöke a monetáris szigorításról üzent

Nem maradt hatástalan a jelzés, megugrott a forintárfolyam.

A monetáris szigorítás határára ért a jegybank - érzékeltette Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke a bécsi Euromoney konferencián. Arról beszélt, hogy amennyiben az éves adószűrt maginfláció eléri, illetve meghaladja a 3%-ot, az a jegybank számára elegendő bizonyíték lesz arra, hogy meg kell kezdeni a monetáris politika szigorítását - írta meg a Portfolio.

Nagy Márton szerint ez már az idei első negyedévben bekövetkezhet, de először meg akarják várni, hogy valóban sor kerül-e rá.

Ilyen konkrét üzenet a szigorítással kapcsolatban az utóbbi időben nem érkezett MNB részéről.

A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott, 0,9 százalék. A jegybank 2017 végén és 2018-ban is azt kommunikálta, hogy az inflációs cél fenntartható elérése 2019 közepére várható, az MNB egyetlen horgonya pedig az infláció.

A hír nem maradt hatástalan: szerda reggel még egyhavi mélypontra ütötték a forintot a tegnapi inflációs adat hatására, délelőtt azonban az MNB-alelnök szavainak hatására a magyar fizetőeszköz hirtelen erősödni kezdett.

A normalizáció első lépéseként Nagy az FX-swap állomány leépítését, illetve a kamatfolyosóval való "manőverezést" nevezte meg a Portfolio szerint. Ez nem újdonság, hiszen a piaci szereplők közül mindenki arra számít, hogy

az irányadónak tekintett (0,9%-os) kamat helyett először a nem konvencionális eszköztárához fog hozzányúlni a jegybank.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 22. 20:36
×
×
×
×