eur:
389.55
usd:
357.74
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Nyitókép: Pixabay.com

Nagy tervei vannak a nyugdíjakkal a jegybanknak

Jóléti alap felállításáról ír Versenyképességi Programjában a Magyar Nemzeti Bank, amely ebben tömörítené egybe a jelenlegi önkéntes nyugdíj-, egészség-és önsegélyező pénztári szereplőket.

A Jóléti alapban minden munkavállaló és munkáltató a bruttó bér egy bizonyos százalékát fizetné be a munkavállaló saját dedikált jóléti számlájára, amelynek lenne külön nyugdíj-és egészségzsebe - írja elemzésében a Portfolio.

Az állam a két szereplő befizetése mellé további adókedvezményeket biztosítva (munkavállalói befizetések után szja-visszaigénylés, munkáltatói befizetés adóalapból történő leírása) tehetné a rendszert még vonzóbbá.

A lépés a gazdasági hírportál cikke szerint hajaz a lengyeleknél nemrég bejelentett hasonló intézkedésre, erre az MNB is utal a tanulmányban.

A 330 pontos Versenyképességi Program külön alfejezetet szentel a nyugdíjrerndszerrel foglalkozó megoldási javaslatoknak. (A programról Matolcsy György, a jeybank elnöke beszélt a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján, erről itt írtunk.)

Az alfejezet érdekesebb potnjait veszi sorra elemzésében a Portfolio:

  • Alanyi jogú tagság járna a kiegészítő nyugdíjalapokban, hasonlóan, mint a briteknél, az amerikaiaknál, az olaszoknál vagy a lengyeleknél. A munkavállalók alanyi jogú tagság mellett dönthetnek a befizetésről és annak mértékéről.
  • Támogatnák, hogy a munkáltató járuljon hozzá a kiegészítő nyugdíjalapokhoz. A munkáltatók a munkavállalói befizetéseket hasonló összeggel adó-és járulékmentesen (vagy kedvezményes adózással) egészíthetnék ki opcionálisan, vagy az ajánlott mértékig kötelezően.
  • Egy normatív jellegű állami támogatás bevezetése a jelenleginél alacsonyabb limittel a kiegészítő nyugdíjalapokban. A támogatás mértéke sávozható, például az alapeset választása esetén 10 százalék, magasabb bérarányos vállalás esetén 20 százalék normatív támogatás kerülne jóváírásra az egyéni számlán, de például a mai 150 ezer forintos limit leszállítható 100 ezer forintra. Ezzel a program készítői szerint az ösztönzés a mainál szélesebb kört tudna rendszeres megtakarításra bírni.
  • Megreformálnák az önkéntes nyugdíjpénztárak eddigi működését. Az eddigi egyoldalú, befizetés alapú finanszírozásról egy kiegyensúlyozottabb (biztosítókhoz hasonló) vagyon és befizetés alapú finanszírozásra állnának át.
  • A jóléti alapokban a nyugdíj-és egészség zseb egymástól elkülönülne, de bizonyos élethelyzetekben - első lakás vásárlása, gyermekszületés, rendkívüli családi esemény (családfenntartó munkanélkülisége, idős hozzátartozó ápolása) - a zsebek átjárhatók lennének.
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 22. 20:36
×
×
×
×