eur:
389.83
usd:
357.9
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke a monetáris tanács döntéséről tartott sajtótájékoztatón a jegybank székházában 2019. március 26-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Matolcsy György: fordulat, de nem egy új ciklus kezdete

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elérte inflációs célját - közölte a jegybank. Matolcsy György MNB-elnök arról beszélt, hogy a mai lépések szükségesek és elégségesek az inflációs cél tartós eléréséhez. Mint mondta: a mostani egy eseti, egyedi döntés, nem tartották szükségesnek szigorítási ciklus nyitását.

2011 óta nem történt olyan döntés, amely a monetáris politika módosítását célozta volna. Zárunk egy hatéves jegybanki ciklust, és nyitunk egy hatéves ciklust - mondta Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a jegybank sajtótájékoztatóján, miután a monetáris tanács a piaci várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén, de a kamatfolyosó szűkítésével megkezdte a szigorítást.

A Portfolio tudósítása szerint az elmúlt időszak fontos eredményének nevezte a fenntarthatóan 3 százalék alatti költségvetési hiány elérését, és méltatta a "teljes monetáris politikai fordulatot". A növekedési fordulat fenntartását azonban versenyképességi reformokkal kell hosszú távon is tartóssá tenni - tette hozzá.

Beszélt arról is, hogy az MNB több mint 10 ezer milliárd forinttal járult hozzá Magyarország javuló pénzügyi helyzetéhez, ebben fontos szerepe volt az alapkamat csökkentésének.

Az MNB elnöke kiemelte: a jegybank elérte a középtávú inflációs célját. Ezt egy fordulatnak tartja, és ezt nagyon kevesen érték el a világ nagy jegybankjai közül - emelte ki.

"Beállítottuk a fenntartható inflációs célszintet" - mondta Matolcsy György, kifejtve, hogy a belső fogyasztás bővül, a keresetek emelkednek, de a külső környezet lefelé mutató inflációs kockázatokat hordoz.

Közölte, hogy a jegybank elsősorban az adószűrt maginflációt figyeli, döntései erre épülnek.

A mai lépések szükségesek és elégségesek az inflációs cél tartós eléréséhez

- emelte ki.

Az MNB monetáris politikája továbbra is "támogató, laza" - mondta Matolcsy György.

Beszélt arról is, hogy a mostani egy eseti, egyedi döntés, nem tartották szükségesnek szigorítási ciklus nyitását.

Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 22. 20:36
×
×
×
×