eur:
389.81
usd:
357.88
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke

Vállalatok és Piacok magazin

Döntések, folyamatok, elemzések, pályázatok, támogatások, jogszabályváltozások - 20 perc minden héten arról, ami meghatározza a nagyvállalatok valamint a kis-, közepes és mikrovállalkozások mindennapjait.

Adás: csütörtök, 19.00

Májusban sem talált magára az ipari termelés Magyarországon. A korábban vártnál gyengébb minőségű lett az idei búzatermés. Rekordtermést vártak, de egy, másfél millió tonna kukorica pusztulhat el az elmúlt napok kánikulai időjárásában. Ahogy minden évben, úgy idén is csak ősszel derül ki, hogy milyen lesz az agrárium hozzájárulása a GDP éves alakulásához. A hőség rontja a kilátásokat. Már hanghívásokkal is képes kommunikálni a Wizz Air virtuális asszisztens chatbotja, amely járatkimaradások és járattörlések esetén látja el hasznos információkkal az utasokat. A szolgáltatás magyar nyelven még nem érhető el, de a társaság rövidesen piacra lép ezzel a fejlesztéssel is.

Meghallgatom

2024-re 2,7, jövőre pedig 4 százalék feletti GDP-növekedést várnak az MBH Bank elemzői, aki úgy látják, hogy itthon az év második félévben még lehet mérsékelt tér az alapkamat csökkentésére. Augusztus elsejéig csaknem nyolcszáz vidéki cukrászda igényelhet egymillió forint vissza nem térítendő támogatást különböző fejlesztésekre. Idén a szokásosnál hamarabb kezdődik a szüret. Már elérhető a magyar dinnye a boltokban és a piacokon.

Meghallgatom

Július elsejétől elérhető az Otthonfelújítási program. Magyarországon csak 2012 január 1-től kötelező az energiatanúsítvány új épület építésénél, eladásnál vagy bérbeadásnál. Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége szerint csak az első lépés a július elsején indult Otthonfelújítási programnak. Évek óta megfigyelhető, hogy sok eladó túlárazott ingatlannal lép be az értékesítési piacra, - ennek a jelenségnek az okairól kérdezzük szakértőt. A hazai biztosítási piacon viszonylag új terméknek a szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítás.

Meghallgatom
Meghallgatom

A várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal, 7 százalékra mérsékelte irányadó kamatát a Magyar Nemzeti Bank. Visszavásárolta a külföldi befektetőktől a Doktor24 magánegészségügyi szolgáltatót a két alapító, vagyis Kóka János és Lancz Róbert. Az alapítók akvizíciókat és fejlesztéseket terveznek. Július 1-jén indul az új otthonfelújítási hitelprogram, amely a korábbi hírekkel ellentétben sokkal többféle energetikai beruházásra lesz igénybe vehető. Jó lesz az idei meggytermés, a szakemberek azt tanácsolják, hogy fogyasszunk minél többet ebből a gyümölcsből, mert úgynevezett szuperfood, vagyis nagyon sok értékes vitamin és ásványianyag megtalálható benne.

Meghallgatom

Májusban 4 százalék volt az infláció Magyarországon. 49 milliárd forintos többletet ért el a költségvetés májusban. 2023-ban országosan közel 30 százalékos forgalomcsökkenés és 8 százalék körüli nominális drágulás volt itthon az ingatlanpiacon. Számos kihívás ellenére sikeres évet zárt a Magyar Suzuki 2023-ban. A 18-19 éves használtautókra van fizetőképes kereslet Magyarországon.

Meghallgatom

A Covid utáni második nyereséges évét zárta 2023-ban a Budapest Airport. A hazai légikikötő az elmúlt másfél évben 28 díjat és elismerést is kapott alapvetően az utasoktól. 2023 sikeres üzleti évet hozott a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. Tevékenységében is. Évente átlagosan 190 kilogramm tejet és tejterméket fogyasztanak a magyarok, sajtból és vajból azonban jóval kevesebbet, mint az uniós állampolgárok. Tavaly több mint 10 millió hot-dogot értékesítettek a Mol  töltőállomásain a Fresh Corner üzletekben, ahol a kávé mellett ez a kiváló minőségű húsból készült termék a legkapósabb.

Meghallgatom

Márciusban 438 ezer forint volt a nettó átlagkereset Magyarországon. Áprilisban 4 millió 749 ezer volt a foglalkoztatottak száma hazánkban. Néhány koppintással bármikor ellenőrizhetőek a foglalkoztatási adatok a Nemzeti Adó- és Vámhivatal új applikációjának segítségével. Már néhány ezer forinttal is érdemes megkezdeni a nyugdíj célú takarékoskodást, az OTP Nyugdíjpénzárába 17 éves volt a legfiatalabb belépő. Két üzemet vásárolt fel Magyarországon a romániai székhelyű TeraPlast.

Meghallgatom

Az Egyensúly Intézet elemzése szerint idén leértékelődő pályán maradt a forint-euró árfolyam, a költségvetés hiánya pedig várhatóan 5 százalék felett alakul 2024-ben. Eredményesen kezdték az évet a hazai önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak. Idén folytatódott a lakásépítések visszaesése. Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán - néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly. A hazai gazdálkodók 80 százaléka szerint fontos a víz megtartása a termőterülete közelében, és ennek érdekében a gazdák készek arra is, hogy különböző létesítményeket, víztározókat alakítsanak ki. Az Egyensúly Intézet elemzése szerint idén leértékelődő pályán maradt a forint-euró árfolyam, a költségvetés hiánya pedig várhatóan 5 százalék felett alakul 2024-ben. Eredményesen kezdték az évet a hazai önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak. Idén folytatódott a lakásépítések visszaesése. Élénk lehet az idei nyár a nyaralók piacán - néhol még olcsóbban lehet vásárolni, mint tavaly. A hazai gazdálkodók 80 százaléka szerint fontos a víz

Meghallgatom

Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége 2024 első negyedévben. Ugyanezen időszak alatt 200 milliárd forintra emelkedtek a Richternél a gyógyszeripari bevételek. Áprilisban megállt az infláció csökkenése Magyarországon. Márciusban is gyenge teljesítményt produkált a hazai építőipar. Elakadni látszanak az elektromos autózással kapcsolatos nyugat-európai tervek, Iváncsán emiatt is megválnak a kölcsönzött munkavállalók jelentős részétől. A magyar kormány ugyanakkor jelentős lobbiérdekeket mozgat meg annak érdekében, hogy ha csúszva és kicsit másképpen, de megvalósuljanak Európában az elektromos autózásban eredetileg kitűzött tervek. Meghaladta a várakozásokat az OTP adózás utáni nyeresége 2024 első negyedévben. Ugyanezen időszak alatt 200 milliárd forintra emelkedtek a Richternél a gyógyszeripari bevételek. Áprilisban megállt az infláció csökkenése Magyarországon. Márciusban is gyenge teljesítményt produkált a hazai építőipar. Elakadni látszanak az elektromos autózással kapcsolatos nyugat-euró

Meghallgatom

2024 első negyedévében jelentősen javult az Erste Magyarország eredménye az előző év azonos időszakához képest. Lendületet kapott a lakáshitelezés az év első hónapjaiban. A vállalatok beruházási kedvében viszont már egy éve alig van elmozdulás. Diverzifikációval válságállóvá tette működését az AutoWallis Csoport - mondta az Inforádiónak a társaság vezérigazgatója. Növekedést produkált márciusban Magyarországon a kiskereskedelmi forgalom. Jó termés várható idén szamócából itthon, ezen a héten a "Szedd magad!" akciók is megkezdődnek az országban.

Meghallgatom

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében bővülhet a fogyasztás és felpöröghet a magyar gazdaság. Megjelentek az új otthonfelújítási program részletei. A programot egy árfigyelő rendszer is segíti. A belföldi turizmus teljesítménye jelentősen hozzájárulhatott ahhoz, hogy 2024 első negyedévében bővüljön a magyar gazdaság. Új kőolajlelőhelyet tárt fel a Mol és koncessziós partnere a Pest vármegyei Tura közelében.

Meghallgatom

Megtartotta április kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A Nemzetközi Valutaalap Világgazdasági kilátások című kutatása szerint lassulhat idén a fejlett gazdaságok növekedése. A VOSZ és a GKI is közzétette friss konjunktúra indexét. Csaknem 16 százalékkal magasabb árbevételt ért el a Spar Magyarország 2023-ban, mint egy évvel korábban. Az adózott eredményben azonban nem jelenik meg ez a növekedés, a 2022-eshez hasonlóan a 2023-as év is veszteséges lesz, a kiskereskedelmi lánc nem tervezi, hogy kivonul Magyarországról. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint meg kell követelni, hogy az import termékekre is vonatkozzanak az uniós előírások.

Meghallgatom

A magyarok legfőképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalan, kiszámíthatatlan jövő, a honfitársak mentalitásával való elégedetlenség, illetve anyagi problémák miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba. De hogyan lehet hazahívni a külföldön dolgozó magyarokat? Erre vonatkozóan készített javaslatcsomagot az Egyensúly Intézet és a VOSZ. Felülmúlta a várakozásokat a márciusi lakásbiztosítási kampány. Új szintre értek a budapesti albérletárak, márciusban 270 ezer forint volt egy átlagos fővárosi lakás bérleti díja. Április 15-től lehet jelentkezni az Ifjúsági Garancia Plusz programra. A képzés, átképzés mellett a lakhatásra is adható támogatás.

Meghallgatom

Már csak technikai kérdés a Budapest Airport megvásárlása - erről beszélt a hét elején a kormányfő és a nemzetgazdasági miniszter is. Februárban sem talált magára a kiskereskedelmi forgalom Magyarországon. Jelentősen, 3,5 százalékkal nőtt az ipari termelés volumene februárban az előző hónaphoz képest. Márciusra már 2321 milliárd forint összesített deficit alakult ki a központi költségvetésben. Jelenleg öt olyan hatóanyag klinikai vizsgálata is zajlik a Richternél, amelyből a jövőben gyógyszeralapanyag lehet.

Meghallgatom
Meghallgatom
Meghallgatom

Frissítette 2016-ban bejelentett hosszú távú stratégiáját a MOL-csoport. Még bő egy hét, és megszűnik a kis és közepes vállalkozásokat érintő kamatstop. Kifejezetten jól teljesített az építőipar januárban. Az MBH Bank elemzői szerint a nehéz évkezdet után idén valamivel több mint 7 százalékkal bővülhet itthon az ipari termelés. Továbbra is sokan költöznek ki a fővárosi agglomerációba, de vannak olyan kerületek, amelyekben továbbra sem csökken, hanem nő a népességszám. Kisorsolta a Szerencsejáték Zrt. az első nyertest a lakáslottón.

Meghallgatom

Egyre jobban látszanak a kilencvenes évek elején megkezdett átalakulási folyamat eredményei az OTP-nél - erről is beszélt a pénzintézet vezérigazgató-helyettese a tavalyi negyedik negyedév eredményeit értékelő sajtótájékoztatón. A GDP számítás módja egyre kevésbé felel meg a modern gazdaságok igényeinek - emelte ki a Magyar Nemzeti Bank Fenntartható GDP - Globális vitairat címmel közzétett kiadványában. Februárban 3,7 százalék volt az Infláció, a fogyasztói árindexet ezúttal leginkább a szolgáltatások árának átlagos 10 százalékos emelkedése húzta. Nem csökken a nemek közötti bérszakadék, Magyarországon például a férfiak 16 százalékkal keresnek többet ugyanabban a pozícióban, mint a nők - több más mellett ezt is megállapította a PwC 33 országra kiterjedő globális felmérésében.

Meghallgatom

Részben egyszeri hatásoknak is köszönhetően rekord eredménnyel zárta a 2023-as évet a magyarországi Erste Bank. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint több mint 1450 milliárd forint nem konszolidált adózott eredményt ért el a hazai bankszektor 2023-ban, ami éppen háromszorosa az egy évvel korábbinak. A termelés csökkenésére számít az ÉVOSZ 2024-ben az építőiparban. 2023 utolsó negyedévben stagnált a magyar gazdaság. A Portfolio vezető makrogazdasági elemzője szerint, ha 2024 első hónapjaiban nem indul be a növekedés, idén a kormány várakozásaival szemben két százalék lehet csak a GDP-bővülés. A januári ipari termelés valamivel több mint 4 százalékkal elmarad az egy évvel korábbitól, emellett havi alapon is több mint 1 százalékos volt a visszaesés. A kiskereskedelmi forgalom sem talált magára az év első hónapjában.

Meghallgatom
×
×
×