eur:
389.41
usd:
357.49
bux:
73375.88
2024. július 23. kedd Lenke
Nigel Farage, a Reform UK párt új vezetője kampánynyitó rendezvényt tart a kelet-angliai Essex grófság Clacton-on-Sea városában 2024. június 4-én. Farage az előző napon bejelentette, hogy Clacton parlamenti képviselőjelöltjeként indul a párt színeiben a július 4-i brit parlamenti választáson.
Nyitókép: MTI/AP/PA/James Manning

Váratlan támogatást, de fizikai támadást is kapott Nigel Farage

A brexit- és Donald Trump-párti politikus elleni akciókat egy meggyilkolt baloldali képviselő nevét viselő alapítvány ítélte el. Farage új pártja közben már csak egy százalékra marad el a történelmi múltú konzervatívoktól.

A pillanat, amikor Nigel Farage-ot építőanyaggal dobálja meg egy férfi. A brit radikális Refom Párt vezére egy nyitott emeletes busz tetején állva köszöntötte a tömeget Yorkshire-ban, amikor egy építési terület drótkerítése mögött álló férfi elkezdte vélhetően meg nem kötött cementtel hajigálni.

Ez volt a Nagy-Britannia-i választási kampány során a második fizikai – még ha sérülést nem is okozó – támadás. Az elsőben egy OnlyFans-modell vágott hozzá egy tejturmixot, abban a városban, ahol képviselőjelöltként indul. Mindekét feltételezett támadót letartóztatták.

A politikus kedden lemondott egy interjút, mert pártjában vita robbant ki, hogy Nagy-Britanniának annak idején semlegességet vállalva alkut kellett volna-e kötnie Hitlerrel.

Farage, európai parlamenti képviselőként – még a brit tagság idején – folyamatosan irritálta és heccelte az EU-párti törvényhozókat. Otthon a kilépés mellett, Brüsszel és a bevándorlás – benne az EU-s munkavállalók Nagy-Britannia-i jelenléte – ellen kampányolt, úgy, hogy a brexitkampány idején egy német felesége volt. Igaz, később elváltak.

A brexit harcos támogatása és Donald Trump volt amerikai elnökkel való barátkozása miatt Farage megosztó személyiség Nagy-Britanniában. A jobbról és balról is bírált, kormányzó konzervatívok vesszőfutása miatt azonban Reform nevű pártja feljött a harmadik helyre a kampányban és már csak egy százalékra marad el a konzervatívoktól.

De nem csak Farage váratlan 180-fokos fordulata keltett meglepetést

(amikor jelezte, hogy mégis képviselői helyért indul), hanem az is, hogy honnan kapott most támogatást.

A 2016-ban, a brexit népszavazás évében meggyilkolt munkáspárti képviselő, Jo Cox nevét viselő alapítvány mondta azt, hogy a Farage elleni támadás „a demokrácia arculcsapása”.

Jo Cox képviselőnőt, aki a brexit ellen kampányolt, annak idején egy szélsőjobboldali érzelmű fehér férfi lőtte le egy vadászpuskával, majd ejtett rajta 15 késszúrást, azt kiabálva, hogy „Nagy-Britanniáért kapod!”. A gyilkos politikai aktivistának nevezte magát.

2021. októberében a konzervatív képviselőt, David Amess-t késelte halálra egy Londonban született és felnőtt, szomáli származású fiatal. Őt gyilkosság és terrorcselekmények előkészítése miatt ítélték el. „A terrorista a börtönben fog megrohadni, David nevére viszont emlékezni fognak” – mondta ennek kapcsán a politikai spektrum másik oldalán állt Jo Cox özvegye. A férj, Brendan a Farage ellen akciókat is elítélte – pedig 2016-ban a politikus őt a szélsőségesek támogatójának, felesége gyilkosát pedig „egyetlen, mentális bajokkal küzdő férfinek” nevezte.

A Cox Alapítvány szerint a Nigel Farage elleni mostani támadás „nagyon komoly dolog”, ami további erőszakhoz vezethet. „Van helye a kemény vitának, de a fizikai erőszak a jelöltek ellen a demokrácia megcsúfolása” – mondta az alapítvány igazgatója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Egy fontos szabályon változtatna az olimpia magyar kézilabdabírója

Komoly erőnléti és mentális felkészülést kell végeznie Kiss Olivérnek, aki Bíró Ádámmal együtt játékvezetőként dolgozhat a párizsi olimpia kézilabdatornáján. Azt még nem tudja, hogy melyik mérkőzéseket kapják, de az biztos, hogy a magyarok csoportjában nem vezethetnek.

Joe Biden visszalépése után egyik fő szövetségesét veszítette el Olaf Scholz

A német pártok nagy része Joe Bident pártolta az amerikai elnökválasztási kampányban, az elnök visszalépése azonban új helyzetet teremtett. Az AfD szerint viszont Kamala Harris ajánlásával Joe Biden Donald Trumpnak tett "óriási szívességet".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.23. kedd, 18:00
Haranghy Csaba
a Nemzeti Vízművek Zrt. vezérigazgatója
Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Nagyot mentek ma az amerikai tech papírok

Vasárnap Joe Biden bejelentette, hogy visszalép a 2024-es amerikai elnökválasztástól. A befektetők és piaci elemzők véleménye egyelőre megoszlik arról, hogy milyen hatással lesz ez a döntés a piacokra. Ami viszont biztos, hogy az ázsiai piacokon vegyes hangulatban telt a kereskedés a váratlan kínai kamatvágást követően: a vezető indexek közül csak a Hang Seng tudott pluszban zárni. Ezt követően az európai tőzsdéken határozott emelkedést láthattunk, és a Nasdaq vezetésével az amerikai tőzsdék is felpattantak.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×